Veličina teksta: Font

+ -

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Europska unija Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program - Konkurentnost i kohezija
Gospić razvoj infrastrukture

U Gospiću potpisan ugovor za projekt vrijedan gotovo 100 milijuna kuna

13. 12. 2021.

Gradu Gospiću kao nositelju projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera“, uz Grad Otočac i Općinu Plitvička Jezera koji sudjeluju u projektu, odobrena su bespovratna financijska sredstva u maksimalnom iznosu od 75.091.365,14 kn za projekt ukupne vrijednosti 97.966.788,40 kn. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Implementacijom projekta svako selo i zaselak na ovim područjima Like imat će pristup internetskoj mreži velike brzine.

Projekt koji je započeo u srpnju 2017. godine obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije (NGA) brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera na kojima trenutno nisu dostupne usluge širokopojasnog pristupa velikih brzina, odnosno na područjima na kojima operatori u sljedeće tri godine ne planiraju ulaganja u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije.

Jedan je ovo od financijski najvrjednijih projekata financiranih sredstvima EU u Gradu Gospiću ikada i Gospić je ujedno prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu projekta.

Dana 23. studenog 2021. godine, u uredu gradonačelnika potpisan je Ugovor o projektiranju i građenju širokopojasne mreže u NGA bijelim područjima Gradova Gospića i Otočca i Općine Plitvička Jezera s izvođačem radova, tvrtkom UNIS Telekomunikacije d.d. iz Mostara, a ukupna vrijednost  radova iznosi 84.490.125,00 kn s PDV-om.

Ovom prigodom gradonačelnik Karlo Starčević je kazao kako ovim iznimno važnim projektom praktički dobivamo „suvremenu autocestu“ u informacijskoj tehnologiji i na ovaj način postajemo meka za investitore na području Grada Gospića, ali i Ličko-senjske županije. Ovom prigodom zahvalio je i kolegama iz Otočca, tadašnjem gradonačelniku Stjepanu Kostelcu i Goranu Bukovcu, ali i kolegi Anti Kovaču, načelniku Općine Plitvička Jezera koji je zdušno prihvatio ovaj projekt.

Prisutnima se obratio i direktor tvrtke UNIS Telekomunikacije d.d. iz Mostara Damir Bule. –Ovo je projekt koji se razvija u područjima koja nisu komercijalno zanimljiva za telekom operatere, isto tako ovo će biti zahtjevan projekt  s obzirom na veliko područje koje obuhvaća, morat ćemo naći najbolje rješenje da svaki stanovnik dobije priliku pristupa brzom internetu. – kazao je Damir Bule naglasivši pri tom kako s radovima praktički mogu krenuti već sutra, a očekivani dovršetak radova je kraj 2023. godine

Europska unija Europski strukturni i investicijski fondovi Operativni program - Konkurentnost i kohezija

Izradu internetske stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Za više informacija o EU fondovima: razvoj.gov.hr | www.strukturnifondovi.hr | www.safu.hr Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Grada Gospića. Grad Gospić, Budačka 55, 53000 Gospić